Fiets jij al naar school?

Fietsbelofte 2019

Fijn, gezond, slim, duurzaam, leerzaam en veilig naar school op de fiets!

FSK – Logo staand transparant

Een nieuw schooljaar! Wij gaan er iets moois van maken en vaker op de fiets naar school. Doe jij ook mee met jouw school? Doe dan de belofte <> en laat zien dat jouw school een echte fietsschool is. Je maakt dan bovendien kans op een tof fietsfeestje!

Wat houdt de belofte in?
De Fietsersbond stimuleert ouders regelmatig om hun kinderen met de fiets naar school te brengen. Dat is beter en leuker voor iedereen. Kinderen leren door veel te fietsen veiliger met het verkeer om te gaan en het is ook natuurlijk gezond om veel te bewegen.
Je hoeft niet te beloven altijd met de fiets te gaan (mag natuurlijk wel), maar om vaker te kiezen voor de fiets. Of je het nu doet voor de ervaring van je kinderen, de betere schoolprestaties of voor je eigen gezondheid; de belofte maakt je bewust van alle voordelen van het fietsen.

Vergroot je winkans

Vraag vriendjes, vriendinnetjes en andere ouders van de school van je kinderen ook om mee te helpen door de belofte te doen. Zit je in een Whatsapp groep van school? Deel deze actie dan met andere ouders en vergroot je winkans!

Waarom meedoen?
De positieve effecten van het fietsen moeten meer benadrukt worden om meer kinderen en ouders ervan te overtuigen dat fietsen naar school belangrijk is. Fietsen naar school is namelijk:
• LEUK je ziet en beleeft veel onderweg: Samen met vrienden en vriendinnen haal je kattenkwaad uit, heb je leuke gesprekken en ontstaan er nieuwe vriendschappen.
• GEZOND je beweegt lekker buiten
• SLIM je presteert beter op school: Uit onderzoek blijkt namelijk dat fietsers helderder denken, creatiever zijn en zich beter kunnen concentreren.
• DUURZAAM je helpt mee aan een beter milieu
• LEERZAAM je leert veilig fietsen in het verkeer: Na de basisschool moeten kinderen vaak een eind fietsen naar de middelbare school. Fietsen naar de basisschool is een goede oefening om veilig zelfstandig in het verkeer op pad te gaan.

En niet te vergeten, je maakt kans op een fietsfeestje! Alle scholen die meedoen maken kans om een fietsfeestje voor de hele school te winnen. Met o.a een fietsquiz, fietsparcours, fietsencheck en de mogelijkheid om je fiets te pimpen!

Fietsende schoolkinderen leren beter
De fietser zet het lichaam in beweging én de hersenen. Bij fietsers worden in het geheugencentrum (hippocampus) zelfs nieuwe hersencellen aangemaakt, die ook nog eens sneller groeien. Na een fietstochtje naar school kun je gemakkelijker leren en beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen en tieners (meer) naar school fietsen. Hard nodig, want steeds meer scholieren hebben geen fiets of gaan met de auto naar school. Een gemiste kans! De Fietsersbond kan niet genoeg benadrukken dat Nederland moet blijven investeren in de positie van Nederland als eerste fietsland in Europa. En om Nederlanders van jong tot oud te blijven stimuleren om de fiets te pakken, waar dat maar even kan.

Zelfstandig fietsen naar school
Kinderen die met de fiets naar school gaan, hebben een beter waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is beter, hun motoriek is beter ontwikkeld, en ze kunnen de risico’s in het verkeer beter inschatten. Hoe sneller ze zelf op straat fietsen, hoe sneller ze veilig en zelfstandig naar het voetbalveld of vriendjes kunnen fietsen. Zij kunnen dit volgens de Fietsersbond het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. Een verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.

Over het Fietsende Schoolkind
Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, hebben we in Nederland de geweldige gewoonte om je kind met de fiets naar school te sturen. Nederlanders mogen daar trotser op zijn! Met de campagne Het Fietsende Schoolkind vraagt de Fietsersbond aandacht voor deze bijzondere groep van jonge fietsers.

Categorieën